Home » Мистер Гвин by Alessandro Baricco
Мистер Гвин Alessandro Baricco

Мистер Гвин

Alessandro Baricco

Published
ISBN :
Paperback
141 pages
Enter the sum

 About the Book 

Во „Мистер Гвин“, како и во другите негови романи, италијанскиот автор Барико на свој автентичен начин ни раскажува една исклучително интересна приказна. Џаспер Гвин е познат англиски автор, кој одедеднаш решава да се повлече од книжевната сцена. ЗаMoreВо „Мистер Гвин“, како и во другите негови романи, италијанскиот автор Барико на свој автентичен начин ни раскажува една исклучително интересна приказна. Џаспер Гвин е познат англиски автор, кој одедеднаш решава да се повлече од книжевната сцена. За таа цел почнува од својот живот да го отфрла сето она што му чкрипи, речиси сè. Ваквата негова потрага по тишината и самотијата се одвива преку единствената константа што му останала, книжевниот агент Том, кој се обидува да го врати на стариот пат. Но Гвин открива една нова раскажувачка интимност: сликањето зборовни портрети. Станува портреист, налик на сликар, меѓутоа слика со помош на пишаниот збор. Портретите на Мистер Гвин се отелотворуваат во тишината, а целта им е да ја откријат суштината на портретираниот.Романот е повеќеслоен, а самиот Барико вели: „Она што е навидум проникливо, лежи во подробностите што само јас ги разбирам. Затоа има редови што вредат повеќе од целата книга, но читателот не може да ги забележи. Небаре во книгите го создавам сиот пејсаж, ја создавам приказната, за потоа да ги скријам ваквите фрагментчиња.“